WEEK #3

WELKE CORONAVERANDERINGEN VOOR HET ONDERWIJS VIND JIJ HET LEUKSTE?

55 reacties

55 reacties

WELKE CORONAVERANDERINGEN VOOR HET ONDERWIJS VIND JIJ HET LEUKSTE?

WEEK #3

Op school zijn er veranderingen gebeurt door corona. Bij het interviewen van de kinderen blijkt echter dat er niet zo veel leuke veranderingen zijn gebeurt. De meeste veranderingen worden als neutraal en/of stom ervaren. Het grootste deel van de kinderen in De Kettekeet beschrijft dezelfde veranderingen. Een aspect dat anders is dan voordien is dat ze niet meer in de refter mogen eten door corona. Sinds corona eten de kinderen in de klas. Door sommige kinderen wordt dit als leuk ervaren door anderen als neutraal. De kinderen die het eten in de klas als positief ervaren vermelden dat dit komt omdat ze dan filmpjes kunnen kijken in de klas. Daarnaast zou het ook warmer zijn in de klas dan in de refter. Tijdens de corona hebben de kinderen ook voor een langere periode thuis gezeten. Sommige kinderen moesten filmpjes kijken die de juf had gemaakt over de leerstof. Verder waren er ook kinderen die geen/minder toetsen hadden doordat ze thuis zaten. De meningen over het al dan niet leuk vinden van thuis zitten verschillen tussen de kinderen onderling. De meerderheid van de kinderen vond thuis zitten saai. Enkele kinderen gaven aan dat thuis les volgen niet zo gemakkelijk is. Zo konden ze bijvoorbeeld niet altijd goed volgen of als ze vragen hadden konden ze deze niet/moeilijk stellen aan de juf. Anderzijds waren er ook een aantal leuke dingen verbonden aan thuis les volgen. Enkele kinderen zeiden dat ze bijvoorbeeld konden eten wanneer ze zin hadden ( dit gaat niet zomaar op school). Tot slot kunnen de kinderen minder uitstappen doen met school vanwege corona. Zo kunnen de kinderen die normaal gaan zwemmen met school dit niet meer doen."
KINDEREN, 10, DE KETTEKEET
We vonden het niet zo erg dat we thuis moesten blijven en niet naar school moesten gaan. Wel fijn dat we nu onze vriendjes terug zien op school.
KLEUTERS KETTEKEET, 5
niet naar school gaan of werken.
ANONIEM, 18, LEERLING
ik heb nu meer zin om naar school te gaan en lessen actief mee te volgen.
BENJAMIN, 23, STUDENT UCLL
Zelfstandigheid van leerlingen om hun eigen planning te (leren) maken.
LIESJE, 41, OUDER
Het thuis onderwijs want je zit lekker thuis kun toch via telefoon of computer uw leerkracht zien. Er zijn ook minder toetsen.
BRITTE, 12, LEERLING
als je live sessies hebt kan je veel later opstaan daarom vindt ik dat het leukste!
JANNE, 12, LEERLING
we moeten afstand van elkaar houden dus niemand valt mij lastig.
JESSE, 12, LEERLING
Ik vind het leuk dat je bij thuis onderwijs alles op je gemakje kan doen.
ROOS, 12, LEERLING
Ik vind het voor een weekje wel eens leuk op thuis te werken maar natuurlijk niet voor langer.
SIENNA, 12, LEERLING MIDDELBAAR
Ik vond het begin het leukste omdat het toen geen school was maar na een tijdje werd het ja minder leuk.
ANONIEM, 13, LEERING 1STE MIDDELBAAR
Dat je afstandsonderwijs hebt.
ANONIEM
De live sessies.
ANONIEM, 12, LEERLING
Online les.
JIBRIL, 12, LEERLING MIDDELBAAR
Het thuis onderwijs want je zit lekker thuis kun toch via telefoon of computer uw leerkracht zien. Er zijn ook minder toetsen.
BRITTE, 12, LEERLING EERSTE MIDDELBAAR
als je live sessies hebt kan je veel later opstaan daarom vind ik dat het leukste!
JANNE, 12, LEERLING KA DE RING
Ik vond de leukste verandering voor het onderwijs dat we vanaf Maart online les mochten vonden. Omdat ik het eigenlijk wel leuk vond want ik kon goed op mijn eigen werken. En ik vond het wel leuk om dan les te volgen achter de computer. Want je kunt op je eigen tempo werken en pauzen nemen wanneer je even uit je concentratie zat want ik vond bijvoorbeeld dat ik me beter kon concentreren.
JANTHE, 12, LEERLING EERSTE MIDDELBAAR
De shift naar thuisonderwijs. Ik heb deze zeer positief ervaren. Je kan een eigen tempo aannemen. Ook had je niet zo'n last van vragen van andere studenten, vragen die vaak de boel wat ophielden.
SENNE, 23, AFGESTUDEERDE IN CORONACRISIS
Als onderwijsondersteuner vind ik het waardevol om met beperkte tijd toch te kunnen samenwerken met collega's over heel België en daarbuiten. De gewoonte om elkaar online te ontmoeten biedt heel wat tijdswinst die ik graag omzet in meer tijd voor kruisbestuiving. Het ene uur overleg met collega's uit Antwerpen, het andere uur een gesprek met collega's in Gent. Al mis ik wel het verder denken op de trein, tijd voor de (iets te lange) babbel aan het koffieapparaat en de ongeplande boeiende ontmoetingen. Het beste uit de online en offline wereld wens ik ons allen toe in 2020.
LOTTE, 35, ONDERWIJSONDERSTEUNER
dat je niet altijd vroeg moet opstaan omdat je niet altijd live lessen hebt de eerste twee lesuren.
ANONIEM, 18, LEERLING
Dat we online les hebben, ik vind dat goed omdat ik op mijn eigen les kan volgen zonder dat ik me moet verplaatsen.
BADRIA, 18, STUDENT
herbekijken van lessen
EMMA, 23, STUDENT UCLL
Online les kijken en de flexibiliteit die dit meebrengt (uitgesteld kijken, vanuit bed kijken, ...)
ANOUK, 21, STUDENT, KINE
Meer zelfstandigheid.
CHARLOTTE, 18, LEERLING
ik vind niks leuk omdat wij mogen niet meer naar buiten en wij moesten altijd thuis blijven niet meer naar school niet meer winkelen niet meer naar restaurants gaan dus niks was leuk.
JAMAL, 18, LEERLING
Ik vond het positief dat mensen meer hun best deden om zo veel mogelijk uit de lessen te halen.
ANNABEL, 12, LEERLING 1STE MIDDELBAAR
Ik vind het tof dat we soms thuis moeten werken.
VIKTOR, 12, LEERLING 1STE MIDDELBAAR
thuis werken.
VIKTOR, 12, LEERLING
Dat je op je eigen tempo kan werken en ik was toen al snel klaar en kon ik andere dingen doen.
SIEMEN, 12, LEERLING EERSTE MIDDELBAAR
ANDERHALVE METER - Is die trend niet al een beetje oud? Want als je het aan mij vraagt, voelt het niet juist, maar fout. En mondkapjes, o mijn god die mondkapjes, dat is helemaal niet meer fijn! Maar corona, hoeveel je oo probeert, samen zullen we altijd zijn.
5-6E LEERJAAR KRULLEVAART
Deeltijds naar school gaan. Omdat je je vrienden nog wel ziet maar ook kan thuiswerken in de week.
JUNE, 12, LEERLING 1STE MIDDELBAAR LEUVEN
Lessen thuis krijgen, want dan moet je niet naar school.
RUBEN, 12, LEERLING 1STE MIDDELBAAR LEUVEN
Het online beschikbaar zijn van lesopnames. Ik ben voorstander van fysiek les in een aula, maar men kan niet om het voordeel van lesopnames heen. Ik heb namelijk rugklachten waardoor 4u op houten planken zitten niet het meest aangename is, maar ook door ziekte, stages of overlap een les missen is nu geen probleem meer.
JOLIEN, 22, STUDENT KUL
Ik vond het wel leuk om thuis te werken maar uiteindelijk was het niet meer leuk omdat je het beu wordt.
VIKTOR, 12, LEERLING
De zelfstandigheid van de kinderen die enorm vooruit gaat: leren plannen, zelfinschattend vermogen, hulpmiddelen inschakelen ... (tijdens afstandsonderwijs 1e golf)
KLAAR, 35, LEERKRACHT LAGER ONDERWIJS
Halftijds thuisonderwijs
LIV, 15, STUDENT MIDDELBAAR
Het thuisonderwijs zorgde ervoor dat leerlingen zich beter leerden organiseren. Ze droegen zelf de verantwoordelijkheid over hun taken en vakken. Ze leerden plannen en zelfstandig werken. De school werd vooral gemist voor het sociale aspect, de relaties met de leerlingen en leraren. Een week afstandsonderwijs en een week school lijken de ideale oplossing.
OUDER, 42
Betere verluchting in de klassen, betere handhygiëne en meer werken met digitale middelen.
SOFIE, 40, MAMA VAN 2 LAGERE SCHOOLKINDEREN
Het kunnen kiezen van je eigen ritme vond ik fijn.
ANONIEM, 20, STUDENT
niet naar school hoeven gaan.
ANONIEM, 12, LEERLING
lessen herbekijken, ik moet me niet verplaatsen wanneer ik wil, ik moet mensen die ik niet mag niet zien.
MARGOT, 19, STUDENT UCLL
Momenteel is er niks veranderd maar het zou wel leuker zijn mocht er geen mondmasker meer zijn om elkaar eens echt te zien. :)
LIEZELOTTE, 12, LEERLING
Eerlijk gezegd, geen enkel. Ik wil dat corona weg is zodat het weer de oude is.
FEMKE, 18, LEERLING
Dat wij nu vroeger gedaan hebben.
MARTHA, 7, LEERLING
thuis onderwijs.
KJELL, 19, LEERLING
Dat je thuis mag werken want dan kan ik uitslapen :)
ANONIEM, LEERLING
Ik vind het afstandsonderwijs het leukste want dan moet ik niet zo vroeg moet opstaan en ik mij minder moet haasten want daar door krijg ik stress.
MAYSSA, 12, LEERLING
Dit zijn er een heleboel: alle vergaderingen online (veel efficiënter); het afschaffen van het overaanbod aan extra en intra murosactiviteiten; het afwisselend afstandsonderwijs waarbij je van thuis uit is kan lesgeven; meer focus op onderwijs via internet; we kunnen ons weer focussen op de kerntaak van een leerkracht (nl het lesgeven).
DANNY, 50, LEERKRACHT SECUNDAIR ONDERWIJS
We moeten mondmaskers dragen, we kunnen maar met 1 iemand afspreken, pretparken sluiten, middelbare scholen krijgen online onderwijs, veel scholen moeten sluiten, er komen nieuwe varianten.
MERI, 11, LEERLING
1 mondmaskers zijn bijna overal verplicht. 2 Iedereen mag maar één hobby doen. 3 Veel pretparken en zwembaden zijn gesloten. 4 Je mag maar met één persoon afspreken. 5 Als er een persoon symptomen heeft moet iedereen in lockdown. 6 De regels veranderen steeds en niet alles is even duidelijk.
BEN, 11, LEERLING LAGERE SCHOOL
Letterlijk geen enkele! De enige die het leuk vinden zijn schoolgangers die niet graag naar school gingen door pesten,...
HELENA, 18, STUDENT
Geen museumbezoeken meer, geen kerkdiensten, geen 'toffe' activiteiten (die nooit tof zijn). De kinderen vinden het geweldig en hopen dat school blijft zoals ze nu is.
ROOS, 36, OUDERS VAN DRIE SCHOOLGAANDE KINDEREN
Als ouder, heb ik geen goede ervaring met afstand onderwijs. Ik vind dat het voor kinderen jonger dan 18 jaar niet moet gebruikt worden. School en naschools onderwijs zijn de plaatsen waar de kinderen leren socialiseren. Wat betreft ateliers, kinderen hebben geen materiaal thuis. Dus het is niet dezelfde les, ondanks alle inspanningen van de leerkrachten.
ELVIRA, 51, OUDER
Online oudercontacten (heeft voor- maar ook nadelen), er zijn veel meer mogelijkheden voor leerlingen om hun handen te wassen, online vergaderingen, leerlingen mogen (mits goedkeuring van de ouders) vroeger naar huis of later naar school komen bij afwezigheid van leerkrachten (er zitten dus minder leerlingen in de studiezaal).
KATLEEN, 40, LEERKRACHT SECUNDAIR ONDERWIJS
Ik vond het HALFTIJDS afstandsonderwijs leuk , voltijds was te veel door het sociaal contact vond ik maar halftijds vind ik perfect, het is een andere vorm van leren en ikzelf ben zelfs productiever thuis dan op school.
ANONIEM, LEERLING
Het afstandonderwijs waarbij we sommige dagen van de week naar school moeten en andere van thuis uit mogen werken geven persoonlijk voor mij meer rust het lijkt alsof we meer tijd hebben en ik heb vaak ook niet te veel moeite met de leerstof te verwerken.
LORE, 15, LEERLING

Er zijn momenteel nog geen ervaringen voor deze vraag gedeeld.